Pierwszy przepis z serii NieDlaAlergika. Przepyszne, wilgotne i intensywnie zielone ciasto urodzinowe. Kolor zawdzięcza szpinakowi, który jest tu w ogóle niewyczuwalny.
SKŁADNIKI
CIASTO
400 - 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku (im więcej tym lepiej)
2/3 szklanki ksylitolu (ewent. 1 szklanka cukru)
3 jajka
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki krupczatki (użyłam zwykłej pszennej)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA
500 ml śmietany kremówki 30%
2 opakowania fix do śmietany
1 granat (ewent. żurawina lub drobno pokrojone truskawki)
WYKONANIE
- Szpinak rozmrażamy i odsączamy.
- Jajka ucieramy z ksylitolem, małym strumieniem dolewamy olej i dalej miksujemy.
- Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i łączymy składniki.
- Na koniec dodajemy szpinak i wszystko dokładnie mieszamy.
- Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 45 min. do "suchego patyczka".
- Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta ścinamy wierzch i kruszymy go.
- Ubijamy śmietanę dodając pod koniec fix.
- Ubita śmietanę rozprowadzamy równomiernie na cieście, posypujemy najpierw okruszkami, później pestkami granata.
- Najlepiej smakuje schłodzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz