Strony

sobota, 28 czerwca 2014

LEŚNY MECH ciasto z serii NieDlaAlergika

Pierwszy przepis z serii NieDlaAlergika. Przepyszne, wilgotne i intensywnie zielone ciasto urodzinowe. Kolor zawdzięcza szpinakowi, który jest tu w ogóle niewyczuwalny. 


SKŁADNIKI
CIASTO
400 - 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku (im więcej tym lepiej)
2/3 szklanki ksylitolu (ewent. 1 szklanka cukru)
3 jajka
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki krupczatki (użyłam zwykłej pszennej)
3 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA
500 ml śmietany kremówki 30%
2 opakowania fix do śmietany
1 granat (ewent. żurawina lub drobno pokrojone truskawki)

WYKONANIE
  • Szpinak rozmrażamy i odsączamy.
  • Jajka ucieramy z ksylitolem, małym strumieniem dolewamy olej i dalej miksujemy.
  • Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i łączymy składniki.
  • Na koniec dodajemy szpinak i wszystko dokładnie mieszamy.
  • Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 45 min. do "suchego patyczka".
  • Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta ścinamy wierzch i kruszymy go.
  • Ubijamy śmietanę dodając pod koniec fix.
  • Ubita śmietanę rozprowadzamy równomiernie na cieście, posypujemy najpierw okruszkami, później pestkami granata.
  • Najlepiej smakuje schłodzone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz