Do tej pory uważałam pierogi za zbyt skomplikowane i czasochłonne. Nic bardziej mylnego. Przygotowałam już klika wersji pierogów. Praktycznie można je wypełnić czym się chce. Te smakują jak tradycyjne ruskie.
SKŁADNIKI
na CIASTO
500 g mąki orkiszowej (typ 750)
300 ml cieplej wody
łyżeczka soli
1 łyżka oleju rzepakowego
na FARSZ
czerwona cebula
4 ziemniaki
garść czerwonej soczewicy
olej rzepakowy
sól, pieprz
WYKONANIE
- Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, wodę i olej, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.
- Gotowe ciasto wkładamy do woreczka foliowego i odstawiamy do "odpoczęcia" na ok. 20 min.
- Cebulę szklimy na oleju.
- Gotujemy ziemniaki i tłuczemy na puree.
- Soczewicę gotujemy i dodajemy do ziemniaków razem z zeszkloną cebulką, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką, kubkiem lub innym naczyniem koła, na ich środku układamy farsz i formujemy pierożki.
- Pierogi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i oleju, kiedy wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze przez ok. 2-3 minuty.
WSKAZÓWKI
Pierogi można zamrozić. Po ich uformowaniu należy je ułożyć na desce lub blaszce i zamrażać przez min. 2-3 godziny. Po tym czasie przełożyć je do woreczka lub pojemników i przechowywać w zamrażarce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz