Strony

czwartek, 5 czerwca 2014

Pierogi z soczewicą



Do tej pory uważałam pierogi za zbyt skomplikowane i czasochłonne. Nic bardziej mylnego. Przygotowałam już klika wersji pierogów. Praktycznie można je wypełnić czym się chce. Te smakują jak tradycyjne ruskie.






SKŁADNIKI
na CIASTO
500 g mąki orkiszowej (typ 750)
300 ml cieplej wody
łyżeczka soli
1 łyżka oleju rzepakowego

na FARSZ
czerwona cebula
4 ziemniaki
garść  czerwonej soczewicy
olej rzepakowy
sól, pieprz

WYKONANIE
  • Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, wodę i olej, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.
  • Gotowe ciasto wkładamy do woreczka foliowego i odstawiamy do "odpoczęcia" na ok. 20 min.
  • Cebulę szklimy na oleju.
  • Gotujemy ziemniaki i tłuczemy na puree.
  • Soczewicę gotujemy i dodajemy do ziemniaków razem z zeszkloną cebulką, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką, kubkiem lub innym naczyniem koła, na  ich środku układamy farsz i formujemy pierożki.
  • Pierogi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i oleju, kiedy wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze przez ok. 2-3 minuty.
WSKAZÓWKI
Pierogi można zamrozić. Po ich uformowaniu należy je ułożyć na desce lub blaszce i zamrażać przez min. 2-3 godziny. Po tym czasie przełożyć je do woreczka lub pojemników i przechowywać w zamrażarce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz