Strony

poniedziałek, 16 czerwca 2014

Naleśniki czekoladowe

Naleśniki są jedną z najprostszych potraw, ale potrafią być kłopotliwe, zwłaszcza kiedy do ich przyrządzenia nie możesz użyć m.in. jajek. Ciasto na naleśniki przyrządzam zawsze na oko, ale tym razem udało mi się "zważyć" składniki ;) Ten sam przepis stosuję do przyrządzania naleśników na słodko i słono.
Dziś w wersji na słodko.


SKŁADNIKI
szklanka mąki orkiszowej
200 ml mleka roślinnego
100 ml wody
4 łyżeczki karobu
ekstrakt z wanilii
powidła śliwkowe lub inne homemade ;)

WYKONANIE
Mąkę przesiewamy, dodajemy stopniowo mleko oraz wodę i mieszamy ręcznie lub przy użyciu miksera do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Dodajemy karob i ekstrakt, mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut. Specjalną płaską patelnię rozgrzewamy, na pierwszego naleśnika dodajemy odrobinę oleju. smażymy z obu stron.
Najlepiej smakują podane na ciepło z dżemem i owocami.

WSKAZÓWKI
Staramy się unikać cukru, dlatego w przepisie go nie ma. Mleko roślinne (użyłam owsianego) jest już samo w sobie dość słodkie, do tego powidła. Dla kilku "kleksów" do ozdoby i osłody użyłam syropu z agawy z dodatkiem malin.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz