Dziś na obiad zupa fasolowa. Jest pożywna i sycąca i wbrew przypuszczeniom niektórych nadaje się świetnie również na ciepłe czerwcowe dni.
ok. 250 g fasoli (najlepiej drobnej lub Jaś)
2-3 marchewki
1 pietruszka
2 średniej wielkości ziemniaki
seler (opcjonalnie)
ziele angielskie i liść laurowy
sól himalajska, świeżo zmielony pieprz kolorowy, majeranek
WYKONANIE
- Fasolę płuczemy i moczymy przez noc w zimnej wodzie. Odlewamy wodę i wlewamy ok. 1,5 l świeżej. Gotujemy ją aż zmięknie i nie solimy (!!!).
- W między czasie obieramy i myjemy warzywa, a następnie tarkujemy je wszystkie na grubych oczkach.
- Warzywa dorzucamy do fasoli, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy na małym ogniu, aż zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz