Strony

środa, 28 maja 2014

Łosoś z pieczonymi frytkami

Dziś na specjalne życzenie najmłodszego domownika łosoś i frytki. Danie, które zawsze się sprawdza, nigdy się nie nudzi i szybko znika z talerza.

Frytki - kto ich nie lubi ??! I kto powiedział, że są niezdrowe !?! Wystarczy, że zamiast smażyć je w głębokim oleju, upieczesz w piekarniku. Do ich przygotowania wystarczy zwyczajne minimum. Minimum wysiłku, czasu, składników :) Podawać je można solo, jako przekąski z różnymi dipami lub jako dodatek do mięs i ryb. I u nas właśnie najczęściej występują one w połączeniu z rybą łososiową (jak mawia Ha:)) Łosoś to ryba, której nie trzeba chyba nikomu reklamować :)

















SKŁADNIKI
łosoś
pieprz cytrynowy, sól

na frytki
ziemniaki
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie (lub inne dowolne)
sól morska
świeżo zmielony pieprz kolorowy

WYKONANIE
  • Obrane ziemniaki kroimy w słupki lub w ósemki (jak kto woli), przepłukujemy wodą i osuszamy.
  • Do oliwy z oliwek dodajemy sól, pieprz, zioła i tak przygotowaną zalewę dodajemy do ziemniaków.
  • Gotowe rozkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 st. C do momentu aż się zarumienią (ok. 40 min.).
  • Do naczynia żaroodpornego (delikatnie nasmarowanego oliwą) wkładamy łososia, doprawiamy go delikatnie pieprzem cytrynowym i sola morską. Piekę go zawsze razem z frytkami, tylko wyciągam wcześniej, po ok. 20 min.

1 komentarz: