Strony

wtorek, 15 kwietnia 2014

Bezglutenowy kotlet z indyczej piersi


Dziś moja HA zażyczyła sobie mięcho. Obiad powstał w ilości: sztuk 1. Przepis na tzw. panierkę pochodzi jeszcze z czasów studenckich, kiedy to wykorzystywałam go do smażenia kotletów sojowych, a czasami też ryb.
Kotlety wyszły pyszne - ponoć :) A przy okazji okazały się bezglutenowe - kiedyś w ogóle nie zwracałam na to uwagi.



















SKŁADNIKI
kawałek indyczej piersi
corn flakes (lub inne płatki kukurydziane)
mąka kukurydziana (lub inna bezglutenowa, np. ryżowa)
mleko roślinne (użyłam owsiane)
olej rzepakowy
sól i pieprz

WYKONANIE
  • Mięso płuczemy, suszymy i rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące kukurydzianej.
  • Ok. 2 łyżki mąki kukurydzianej łączymy z mlekiem (ok. 5-6 łyżek), tak aby uzyskać konsystencję śmietany. Corn flakes-y rozgniatamy, ale nie za mocno.
  • Kotlety obtaczamy z obu stron w zawiesinie, a następnie w rozgniecionych płatkach.
  • Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem, na niewielkim ogniu.





















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz