Zupy krem maja delikatną, jedwabistą konsystencję. Są szybkie, pyszne, zdrowe i sycące...
Niestety w naszej rodzinie tylko ja i HA jemy kremy, podobnie sprawa tyczy się szpinaku. W związku z tym, że w zamrażarce zachowało się jeszcze trochę z zimowych zapasów, postanowiłam je wykorzystać.
1 litr wywaru z warzyw lub rosołu z kostek BIO (UWAGA zazwyczaj zawierają soję!)
300 g dyni
150 g szpinaku
sok z cytryny lub limonki (opcjonalnie)
1 ziemniak (opcjonalnie, ma on za cel zagęścić zupę)
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
przyprawy: sól himalajska (różowa), świeżo zmielony pieprz kolorowy, gałka muszkatołowa
WYKONANIE
- Przygotowujemy wywar z warzyw (lub kostki BIO). Pokrojonego ziemniaka gotujemy osobno.
- Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy drobno posiekany czosnek (uwaga, żeby się nie przypalił), dodajemy szpinak i doprawiamy go kilkoma kroplami soku z cytryny, solą i pieprzem. Wszystko dusimy kilka minut.
- Do wrzącego bulionu dodajemy dynię, gotujemy ją ok. 10 min., po czym dokładamy przygotowany szpinak, ugotowanego ziemniaka i całość gotujemy do momentu, aż zmięknie dynia.
- Zupę miksujemy na krem. Doprawiamy do smaku. Podajemy "czystą" lub z kleksem śmietany roślinnej (u nas owsiana).
Bardzo dobra...dziekuje:)
OdpowiedzUsuń