Strony

sobota, 12 kwietnia 2014

Muffinki bananowe
















SKŁADNIKI
1,5 szklanki mąki orkiszowej (użyłam 750 i 2000 po połowie)
1 szklanka mleka roślinnego (użyłam owsianego)
0,5 szklanki oleju
1/3 szklanki cukru trzcinowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia BIO (lub 1,5 płaskiej łyżeczki sody)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 banany (najlepiej mocno dojrzałe)
2 garście suszonych owoców BIO (żurawina, morele, śliwki, rodzynki...) - opcjonalnie

WYKONANIE
  • W jednej misce mieszamy suche składniki: mąki, cukier, proszek do pieczenia.
  • W drugiej rozgniatamy widelcem banany, dodajemy mleko i olej.
  • Łączymy suche składniki z mokrymi i delikatnie mieszamy.
  • Przekładamy do foremek i pieczemy w temperaturze 180 C (u mnie termoobieg) ok. 15 - 20 min.

WSKAZÓWKI
  • ilość mleka zależy od typu mąki. Jeśli dodamy mąkę razową zwiększy się ilość potrzebnego mleka;
  • należy uważać z sodą i dodać jej mniej niż proszku do pieczenia, bo inaczej będzie mocno wyczuwalna;
  • proszek do pieczenia BIO zawiera kamień winny, a zwykłe proszki do pieczenia mąkę pszenną
  • robię zawsze z podwójnej ilości :)













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz