... w czerni i bieli... wykonane z pomocą tych najmniejszych rączek... delikatnie kokosowe, rozpływające się w ustach... z wykorzystaniem mojej ulubionej - kaszy jaglanej
Wykonanie (mając ugotowaną kaszę i wszystkie składniki) zajmuje max. 15 - 25 min.
Zachęcam więc do jak najszybszego skorzystania z przepisu.
400 g ugotowanej kaszy jaglanej**
400 ml mleka kokosowego BIO
ok. 140 ml wody
3 płaskie łyżki nasion chia
2 - 3 łyżki miodu lub syropu z agawy lub innego słodzidła
wiórki kokosowe (ok. 7 łyżek do masy) + reszta do obtaczania kulek jasnychkarob lub kakao do obtoczenia kulek ciemnych
WYKONANIEwiórki kokosowe (ok. 7 łyżek do masy) + reszta do obtaczania kulek jasnychkarob lub kakao do obtoczenia kulek ciemnych
- Do ugotowanej kaszy dodajemy mleko kokosowe, wodę, wiórki, chia oraz syrop z agawy i gotujemy przez chwile na małym ogniu. Powstałą masę miksujemy (blendujemy) i odstawiamy do wystygnięcia.
- Formujemy kulki i obtaczamy część w wiórkach, a część w karobie.
WSKAZÓWKI
*Dla Niealergików - do środka można, a nawet wypada włożyć migdała lub orzecha laskowego ;)
** Kaszę jaglaną należy najpierw podprażyć w suchym garnku, potrząsając nim (UWAGA, żeby się nie przypaliła !), następnie przelać i opłukać ją wrzątkiem. Do tak przygotowanej kaszy dolewamy wrzątku ( w ilości 1:2) i gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem. W razie potrzeby w trakcie gotowania należy dolać wrzątku. Dzięki takiemu przygotowaniu kasza jaglana będzie pozbawiona charakterystycznej dla niej goryczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz