Strony

poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Makaron z sosem dyniowym








Oto przepis na kolejne, proste i szybkie danie z kilku składników.

Płatki drożdżowe to nieaktywne drożdże, które zawierają prawie cały zestaw witamin z grupy B, biotynę, witaminę D oraz wiele substancji mineralnych, w tym: fosfor, cynk, magnez, żelazo, potas, selen, wapń i chrom. Ze względu na bogaty skład płatki drożdżowe są idealnym źródłem wielu substancji odżywczych, których pozbawiamy organizm podczas restrykcyjnych diet.

Czy wiedzieliście, że im intensywniejsza barwa miąższu dyni tym większa liczba witamin?! Znajdziemy tu wiatminy:A, B1, B2, C, PP, ponadto składniki mineralne, w tym fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A.

zapraszam do gotowania :)

SKŁADNIKI
pełnoziarnisty makaron
szklanka purée z dyni*
5 suszonych pomidorów w oleju
1 łyżka płatków drożdżowych
kilka łyżek bulionu warzywnego lub wody (opcjonalnie)
oliwa z oliwek
gałka muszkatołowa, mała szczypta chili (opcjonalnie), sól himalajska i świeżo zmielony pieprz kolorowy



WYKONANIE
Makaron gotujemy al dente. Dyniowe purée, pomidory, płatki drożdżowe oraz przyprawy blendujemy na gładki mus, jeśli jest za gęsty dodajemy kilka łyżek wody lub bulionu. Odcedzony makaron wkładamy z powrotem do garnka na małym ogniu, dolewamy sos dyniowy i wszystko dokładnie mieszamy. 
Makaron podajemy gorący, skropiony oliwą z oliwek.

WSKAZÓWKI
*SPOSÓB NR 1 Dynię kroimy na pół lub na więcej części, układamy na blaszce do pieczenia skórą do dołu i pieczemy w temperaturze 180 do 200°C, aż dynia zmięknie. Im większe kawałki tym dłuższy czas pieczenia. Usuwamy pestki, wydrążamy miąższ i blendujemy na gładkie purée.

*SPOSÓB NR 2 Zamrożoną dynię, pokrojoną w kostki, rozmrażamy, a następnie gotujemy ok. 7-10 min. w niewielkiej ilości wody. Odcedzamy i miksujemy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz