Strony

niedziela, 27 kwietnia 2014

Kremowe lody truskawkowe

- "Czy to nie pora na małe Conieco?"
- "Owszem, nie mam nic przeciwko małemu Conieco, a ty,...?"


Niniejszym sezon na lody uznaje za otwarty, aaaaaaaaa :D Chwilo trwaj!!!!




















SKŁADNIKI
3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 szkl. wiórek kokosowych
1 szkl. zmiksowanych truskawek (można użyć leśnych owoców)
1 banan (opcjonalnie)
słodzidło (miód, ksylitol, ...)


WYKONANIE

  • Wiórki kokosowe zalewamy wrzątkiem (1 i 1/3 szklanka) i odstawiamy na ok. 2 godziny. Po tym czasie miksujemy je na gładko i odcedzamy przez sitko (chyba, że uda nam się zmiksować je całkowicie na gładko).
  • Do powstałego mleczka dołączamy kaszę i miód i miksujemy na gładko. Jeśli masa wyjdzie za rzadka wystarczy dorzucić trochę ugotowanej kaszy (żeby zagęścić dodałam jeszcze banana).
  • Do foremek wlewamy przygotowaną masę i mus truskawkowy (w dowolnej kolejności, tworząc wzorki lub nie :)) i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz