Strony

środa, 12 marca 2014

Gofry orkiszowe

Gofryyy... uwielbiamy w każdej postaci: suche, z dżemem, z owocami.
Na śniadanie, podwieczorek, kolację lub jako przekąska na spacer.


SKŁADNIKI na 4 gofry:
180 g mąki orkiszowej (u mnie typ 750)
250 ml mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
2 łyżki wody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia BIO

WYKONANIE
Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, mleko i wodę. Mieszamy wszystko i odstawiamy
na 5-10 min. W tym czasie rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy ją olejem i nalewamy przygotowane ciasto. Czas pieczenia zależy od gofrownicy. U mnie ok. 7 min.
Gotowe gofry podajemy wedle uznania: z owocami lub dżemem. Można je też pochłonąć na sucho,
z cukrem pudrem lub obsypane płatkami migdałowymi.

Smacznego :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz