Strony

poniedziałek, 24 marca 2014

Ryż z zapiekanym kalafiorem

Już późno, więc wrzucam na szybko pomysł na szybki, prosty i smaczny obiad. Pogoda za oknem sprzyja bardziej spacerom niż gotowaniu. To jedno z dań, które ratowało mnie w pierwszych dniach diety "BEZ".



SKŁADNIKI
2 woreczki ryżu
mały kalafior
świeża natka pietruszki
oliwa z oliwek
przyprawy: sól morska, pieprz, curry

WYKONANIE
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie (lub na parze), tak żeby był jeszcze lekko twardy. Odcedzamy, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy curry, solą i pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy na ok. 20 min. do nagrzanego piekarnika (u mnie termoobieg 175 C). Upieczony kalafior łączymy z ryżem, posypujemy drobno posiekaną pietruszką i ewentualnie doprawiamy do smaku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz