Strony

poniedziałek, 31 marca 2014

Kluski nadziewane kiszoną kapustą

To danie to sposób na urozmaicenie zwykłych klusek śląskich, dzięki nadzieniu staja się niezwykłe, a dzieci je po prostu uwielbiają. 



SKŁADNIKI
kluski
ziemniaki (dowolna ilość)
mąka ziemniaczana (1/4 ilości ziemniaków)

nadzienie
kapusta kiszona
marchew
cebula
kilka łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
olej rzepakowy lub oliwa z oliwek

sól, pieprz, majeranek (jakie kto lubi)

WYKONANIE
KLUSKI Ugotowane ziemniaki rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub mielimy w maszynce i studzimy. Otrzymaną masę dzielimy na 4 części, jedną z nich usuwamy, a na jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Całość (razem z odłożoną częścią) dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitego, plastycznego ciasta. 

NADZIENIE
Kapustę płuczemy, drobno szatkujemy i razem ze startą na grubych oczkach marchewką wkładamy do garnka, wlewamy wodę i dusimy do miękkości. Pod koniec dolewamy odrobinę oleju lub oliwy, odparowujemy wodę. W między czasie miksujemy kaszę jaglaną, a na patelni szklimy cebulę. Dodajemy je do kapusty, doprawiamy do smaku i mieszamy całość.

I teraz dwa sposoby lepienia (ja zdecydowanie preferuję nr 2):
1. Odrywamy kawałki ciasta, spłaszczamy, na jedną część nakładamy farsz, nakładamy drugą i sklejamy, formując kluski jak na zdjęciach.
2. Odrywamy większy kawałek ciasta, spłaszczamy w rękach i nakładamy farsz, łączymy podobnie jak  tradycyjne pierogi. Formujemy kluskę jak na zdjęciach.

Gotowe kluseczki smażymy przez chwilę na rozgrzanym oleju.

Można podawać z sosem grzybowym.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz