Strony

sobota, 15 marca 2014

Mini bułeczki orkiszowe

Dziś wrzucam przepis na pierwsze w moim życiu, własnoręcznie upieczone bułeczki. Do tej pory piekłam tylko chleb orkiszowy w maszynie. Skórka wyszła przepysznie chrupiąca, a połowa bułeczek zniknęła zanim zdążyłam tu usiąść :) Pochwała z ust największego i najmłodszego krytyka mówi wszystko: "Mama, one są niesamowite".


SKŁADNIKI
500g mąki orkiszowej (typ 700)
20 dag świeżych drożdży
250 ml letniego mleka ryżowego
zamiennik 1 jajka
sól
ziarna słonecznika, dyni, sezamu, maku itp. itd (miałam tylko słonecznik)

Z tego przepisu wyszło mi 14 bułeczek.

WYKONANIE
W misce wymieszać przesianą mąkę, pokruszone drożdże, mleko i zastępnik jajka i wymieszać tak, aby ciasto odchodziło od ścianek. Wyciągamy i wyrabiamy ciasto podsypując mąką, do momentu aż przestanie się kleić i będzie elastyczne. Tak przygotowane ciasto przykrywamy czysta ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

W momencie kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyrabiamy je jeszcze raz i formujemy bułeczki. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Po tym czasie nacinamy je nożem i posypujemy (lub nie;)) ziarnami. 

Bułeczki piekę przez ok 20 min. w temp. ok. 200 st. C na termoobiegu. Na dno piekarnika warto wstawić naczynie z gorącą wodą.

WSKAZÓWKI
Dla osób mogących jeść jajka - przed posypaniem bułek ziarnami, można je posmarować roztrzepanym jajkiem, po upieczeniu będą miały piękny rumiany kolor.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz