Strony

środa, 19 marca 2014

Kluski śląskie w pomidorach

Na dworze hula wiatr i leje deszcz,  w lodówce prawie pusto, a dziecko jeść woła :D Dzisiejszy obiad zrobiony z tego co zazwyczaj w domu znajdzie każdy z nas, czyli ziemniaki. Wystarczy dorobić do nich sos, np. sos pomidorowy lub dodać podsmażone na oliwie pieczarki. 

Smacznego :)






















SKŁADNIKI

kluski
ziemniaki (dowolna ilość)
mąka ziemniaczana (1/4 ilości ziemniaków)
sos
0,5 kg pomidorów
2 ząbki czosnku
4 łyżki świeżej bazylii (użyłam suszonej)
2 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy: sól morska, świeżo zmielony pieprz kolorowy

WYKONANIE
KLUSKI Ugotowane ziemniaki rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub mielimy w maszynce i studzimy. Otrzymaną masę dzielimy na 4 części, jedną z nich usuwamy, a na jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Całość (razem z odłożoną częścią) dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitego, plastycznego ciasta. Kawałki ciasta odrywamy i formujemy okrągłe kluseczki, pamiętając o zrobieniu dziurki ;)

Kluski wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy do ich wypłynięcia na wierzch (ok. 5 min). Możemy je jeszcze odstawić na ok. 1-2min. na bok, żeby były miękkie zarówno w środku, jak i na zewnątrz.

SOS Pomidory gotujemy w małej ilości wody, obieramy ze skórki i miksujemy razem z oliwą, czosnkiem i bazylią. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przyrządzony sos gotowałam jeszcze parę minut na małym ogniu, żeby zredukować ilość wody (soku z pomidorów).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz