Strony

sobota, 17 maja 2014

Botwinka

Botwinka to sezonowa zupa z młodych liści buraków. Idealna na teraz, kiedy na straganach pojawiły się już nowalijki. Zawarte w niej świeżo wyrośnięte, soczyste warzywa,  powodują, że kojarzy się nam ona z wiosennym słońcem i ciepłem...



















SKŁADNIKI
pęczek botwinki
2 młode marchewki
młoda pietruszka (korzeń)
3 młode ziemniaki
por (jasna część)
kawałek młodego selera
1,5 litra bulionu warzywnego lub rosołu z kostek BIO
koperek świeży
sól, pieprz, sok z cytryny, cukier

WYKONANIE

  • Na dnie garnka rozgrzewamy odrobinę oleju i szklimy na nim pokrojony por. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do garnka i zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • Liście botwinki siekamy, a buraczki kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do gotujących się warzyw, kiedy te będą już miękkie. Gotujemy, aż buraczki zmiękną.
  • Zupę doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz odrobiną cukru. Gotujemy jeszcze przez chwilę.
  • Zupę podajemy z kleksem ulubionej śmietany roślinnej (lub mleka), posypaną posiekanym świeżym koperkiem.
WSKAZÓWKI
Dla niealergików przed nalaniem zupy układamy na talerzu ugotowane na twardo jajko, pokrojone w ćwiartki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz