Botwinka to sezonowa zupa z młodych liści buraków. Idealna na teraz, kiedy na straganach pojawiły się już nowalijki. Zawarte w niej świeżo wyrośnięte, soczyste warzywa, powodują, że kojarzy się nam ona z wiosennym słońcem i ciepłem...
pęczek botwinki
2 młode marchewki
młoda pietruszka (korzeń)
3 młode ziemniaki
por (jasna część)
kawałek młodego selera
1,5 litra bulionu warzywnego lub rosołu z kostek BIO
koperek świeży
sól, pieprz, sok z cytryny, cukier
WYKONANIE
- Na dnie garnka rozgrzewamy odrobinę oleju i szklimy na nim pokrojony por. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do garnka i zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Liście botwinki siekamy, a buraczki kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do gotujących się warzyw, kiedy te będą już miękkie. Gotujemy, aż buraczki zmiękną.
- Zupę doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz odrobiną cukru. Gotujemy jeszcze przez chwilę.
- Zupę podajemy z kleksem ulubionej śmietany roślinnej (lub mleka), posypaną posiekanym świeżym koperkiem.
WSKAZÓWKI
Dla niealergików przed nalaniem zupy układamy na talerzu ugotowane na twardo jajko, pokrojone w ćwiartki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz