Szpinak - coś czego większość małych dzieci nie lubi, dlatego cieszy mnie, że moje dziecię zajada go pod każdą postacią, czy to z makaronem, czy w pierogach, zapiekance, zupie...
Pamiętajmy, że szpinak zawiera dużo histaminy, dlatego zdarzyć się może (choć bardzo rzadko), że wywoła wykwity skórne bez reakcji immunologicznych, o objawach przypominających zmiany uczuleniowe. Szpinak należy do tej samej grupy co np. burak, dlatego też osoby reagujące na alergeny szpinaku reagować mogą na alergeny buraka.
400 g szpinaku (użyłam mrożonego)
cebulka
2 - 3 ząbki czosnku
mleko roślinne (ew. śmietana roślinna)
mleko roślinne (ew. śmietana roślinna)
oliwa z oliwek
przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa
pełnoziarnisty makaron (np. spaghetti)
WYKONANIE:
Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać szpinak i odrobinę wody i dusić pod przykryciem do odparowania wody. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy do smaku. Na koniec dodajemy śmietanę lub mleko roślinne i ponownie odparowujemy, tak aby powstał gesty sos.
Podajemy z makaronem, ugotowanym al dente. Dobrze jest nie przelewać makaronu zimną wodą , tylko dodać go bezpośrednio do sosu i wymieszać. U nas Ha od długiego już czasu stosuje zasadę niełączenia, więc jej talerz wygląda tak :):
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz