Dziś na szybko wrzucam przepis na kremową zupę z selera. Należy pamiętać, że seler jest niestety częstą przyczyna reakcji alergicznych. Jeśli jednak możemy sobie na niego pozwolić to pamiętajmy, że:
- seler polecany jest niejadkom, pobudza apetyt, jest przy tym niskokaloryczny i przyspiesza trawienie;
- wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych i wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie;
- zawarte w nim witamina C i E (przeciwutleniacze) chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami.
SKŁADNIKI na ok. 4 porcje:
ok. 600 g seler
por (jasna część)
nieduży ziemniak
1/2 szklanki mleka roślinnego
1,5 litra wywaru z warzyw lub rosołu z kostek BIO
oliwa z oliwek
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
WYKONANIE
Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojony w półksiężyce por i dusimy go kilka minut aż zmięknie. Seler i ziemniaka kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do garnka. Całość zalewamy wywarem z warzyw i gotujemy ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu całość miksujemy na gładki krem, dolewamy mleko, doprawiamy i ponownie miksujemy. Podajemy solo posypaną zieloną pietruszką lub z grzankami* (ewent. z groszkiem ptysiowym).
* Przepis na grzanki: chleb lub bułkę pokroić w kostkę, polać oliwą z oliwek wymieszaną z ziołami i/lub zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Grzanki wrzucić na suchą patelnię i mieszać do czasu aż się przyrumienią. Można je też podpiec w piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz