Strony

wtorek, 20 maja 2014

Zapiekanka warzywna pod ziemniaczaną pierzynką



Warzywa górą! :) Zapiekanka warzywna to pomysł na smaczny i w pełni wegański obiad. Tym, którzy uważają, że odrobina mięsa nie zaszkodzi polecam dodać podsmażoną kiełbaskę lub kurczaka lub potraktować ją jako dodatek do pieczonych mięs czy ryby.



SKŁADNIKI
0,6 kg ziemniaków
2 cukinie
0,5 kg pieczarek
3 średniej wielkości pomidory
garść młodych marchewek
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól morska
świeżo zmielony pieprz
gałka muszkatołowa

WYKONANIE
  • Ziemniaki gotujemy i ugniatamy na puree razem z oliwą.
  • Cukinię kroimy na plasterki (można wyciągnąć środek), pieczarki na ćwiartki, a mniejsze pozostawiamy w całości. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w drobna kostkę, marchewkę w plastry, czosnek przepuszczamy przez praskę. 
  • Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą. Przygotowane warzywa mieszamy i dodajemy przyprawy. Układamy je równomiernie w naczyniu i przykrywamy "pierzynką" z ziemniaczanego puree.
  • Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 45 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz