Warzywa górą! :) Zapiekanka warzywna to pomysł na smaczny i w pełni wegański obiad. Tym, którzy uważają, że odrobina mięsa nie zaszkodzi polecam dodać podsmażoną kiełbaskę lub kurczaka lub potraktować ją jako dodatek do pieczonych mięs czy ryby.
0,6 kg ziemniaków
2 cukinie
0,5 kg pieczarek
3 średniej wielkości pomidory
garść młodych marchewek
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól morska
świeżo zmielony pieprz
gałka muszkatołowa
WYKONANIE
- Ziemniaki gotujemy i ugniatamy na puree razem z oliwą.
- Cukinię kroimy na plasterki (można wyciągnąć środek), pieczarki na ćwiartki, a mniejsze pozostawiamy w całości. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w drobna kostkę, marchewkę w plastry, czosnek przepuszczamy przez praskę.
- Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą. Przygotowane warzywa mieszamy i dodajemy przyprawy. Układamy je równomiernie w naczyniu i przykrywamy "pierzynką" z ziemniaczanego puree.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz